Sunday, October 17, 2010

Trip Hujung Minggu

Nak kata trip pun x jugak sbb ujung minggu aritu aku mancing pakai bantai je...memang x plan ape sgt pun. Sebelum balik kuala slangor, abg aku da pesan kat mak suruh beli katak buat umpan. Dia plan nak mancing haruan awal pagi ahad tu, aku pun apa lagi...join la skaki..hehe

Trip mancing haruan

Mancing haruan ni xde la susah sgt..klu jumpa lubuk tempat haruan ni berkumpul, memang skejap je berbelas2 ekor haruan boleh naik...yang penting kena tau teknik, mata kail, dan cara mancing haruan.

Haruan ni spesis pemangsa yang suka menyambar....nak2 plak guna umpan katak...memang haruan ni kejar kaw2 la...

Nak pasang umpan katak ni kena ada teknik gak...teknik yang selalu aku guna mcm kat bawah ni...


video


Bahan: Katak(beli kat kedai pancing atau aquarium..30sen je sekor), Mata kail saiz 4/0, dan klip.

Cara2:
  1. Jentik dulu kepala katak tu sampai katak tu pengsan.(selalunya aku jentik kepala katak tu sampai lidah katak tu terkeluar)
  2. Buka klip mata kail pastu klipkan dari dagu tembus ke kepala katak tu.
  3. Mata kail td plak, sangkut kat peha katak tu...pastu tarik kaki katak tu lurus2....mata kail tu jgn tembus...klu x, memang sangkut la kat rumput....make sure hujung mata kail tu kat dalam peha katak...

X faham?? Aku pun susah nak explain...huhu korang tgk la gambar katak tu lepas kena pasang mata kail...pastu try kat umah...







Klu guna umpan katak ni kena la casting...tarik katak tu kat atas permukaan air...jgn cepat sgt dan jgn slow sgt....klu boleh tarik kat tepi2 rumput sbb haruan ni memang suka menyambar dari celah2 rumput...try la...memang syok klu umpan dah kena sambar...hehe



video









Pagi tu aku mancing skejap je...sbb aku dah lapar sgt, aku x sempat nak sarapan....dah terbayang nasi lemak, sambal tumis udang mak aku masak kat umah....huhu mane leh tahan beb...



Trip di sambung pancing udang galah lak


Habis je melantak aku trus siap2 pancing....huhu...layan pancing udang kat Kuala Selangor lak..time air mati ni memang best mancing...Aku call adik aku..dia trus siap2kan sampan...sbbkan trip kali ni huru hara....pakai bantai je, so, umpan pun x sempat nak gi beli...slalunya umpan nak mancing udang galah ni umpun2, cacing, isi ikan, anak udang, dll.


So, kitorang terpaksa la tangguk anak2 udang buat umpan sbb umpan lain x sempat beli...



Adik aku dayung lah dayung



Tangguk anak2 udang

Menuju ke lubuk





Trip ni terpaksa habis awal...tgh syok layan udang ni umpan habis lak...huhu..xpe,yg penting enjoy..balik trus goreng udang galah ni..memang sedap...

Sunday, October 10, 2010

Bangau Oh Bangau

Hari khamis aritu aku ambik cuti, balik kuala Selangor jenguk mak ayah & ada keje sikit nak kena settle. Alang2 da balik kuala Selangor, rugi la x layan mancing kat sana. Aku pun da lama x layan tenggalan kat Sg. Tg karang.


So, sebelum bertolak balik, apa lagi, kelam kabut la ikat mata kail..


Mata Kail Saiz 8




Perambut Benang 12lb



Tarrraaa!!! Hasilnya






Aku sampai rumah pagi khamis. Dalam pukul 2 aku trus gerak gi mancing.



Lokasi Yg Best Layan Tenggalan



Pancing Aksi Ringan





Trip kali ni memang x brapa nak menjadi sgt. Aku jadi bangau menunggu ikan huhu...Maybe sbb air besar sgt so, memang xde rezeki la..



Anak Tenggalan Yang Sudi Makan Umpan



Anak-anak Ikan Yg Mencuri Umpan





bangau oh bangau...harap next trip x jadi bangau lg..haha

Sunday, October 3, 2010

Pertandingan Memancing Bai World Tasik Putri

Smalam, balik je dari kolam big boss memang aku landing tido kaw2...Sedar2 je da pukul 3.30 petang...perghh memang lena tido...Bangun2 je aku usha hp ada msg..


" bai world tsik puteri malam ini ptdgn pra midnight 1st 500, 2nd 200, ke 3 100, ke4 30, yuran mula rm 20 mula jam 9mlm - 1pg"


Apa lagi, memang kelam kabut la siap umpan patin ngan tongsan (ikan feveret time pertandingan mancing kat Bai World)...


Umpan Patin (Roti Potong Dadu Perisa Pandan)



Umpan Tongsan



Pancing yang dah lama tak bawak turun mancing..dah dekat 14 tahun umur pancing ni ( banyak berjasa ni)...malam tu aku bawak turun kat Bai World...


Ugly Stick USA blank & Shimano 5000






Bestnya pertandingan mancing ni sbb boleh mancing lepas gian n klu ada rezki boleh la bawak balik duit...hehe


Malam tu aku dapat bawak naik tongsan 7.64kg...TQ kepada otai2 bai world yg banyak turunkan ilmu & teknik main tongsan..

p/s: Time pertandingan semua ikan yang di tangkap kena release balik...malam pertandingan tu hujan lebat so, x sempat nak "snap-snap" pic ikan tu sbelum release..sorry..

Saturday, October 2, 2010

Lepas Gian

Mcm biasa, kalau dah namanya kaki pancing, mesti rasa gian nak mancing punya la. So, Habis je keje smalam (jumaat) aku pun ready umpan..perghh..Nasib baik stok umpan ada lg.








Malam tu, aku trus gerak dalam pukul 12 malam gi kolam Big boss kat Tasik biru. Antara "snap snap' yang sempat aku ambik.








Hasilnya. 4 ekor pacu, sekor patin dan sekor rohu. Jadi la buat lepas gian..hehe