Sunday, October 17, 2010

Trip Hujung Minggu

Nak kata trip pun x jugak sbb ujung minggu aritu aku mancing pakai bantai je...memang x plan ape sgt pun. Sebelum balik kuala slangor, abg aku da pesan kat mak suruh beli katak buat umpan. Dia plan nak mancing haruan awal pagi ahad tu, aku pun apa lagi...join la skaki..hehe

Trip mancing haruan

Mancing haruan ni xde la susah sgt..klu jumpa lubuk tempat haruan ni berkumpul, memang skejap je berbelas2 ekor haruan boleh naik...yang penting kena tau teknik, mata kail, dan cara mancing haruan.

Haruan ni spesis pemangsa yang suka menyambar....nak2 plak guna umpan katak...memang haruan ni kejar kaw2 la...

Nak pasang umpan katak ni kena ada teknik gak...teknik yang selalu aku guna mcm kat bawah ni...




Bahan: Katak(beli kat kedai pancing atau aquarium..30sen je sekor), Mata kail saiz 4/0, dan klip.

Cara2:
  1. Jentik dulu kepala katak tu sampai katak tu pengsan.(selalunya aku jentik kepala katak tu sampai lidah katak tu terkeluar)
  2. Buka klip mata kail pastu klipkan dari dagu tembus ke kepala katak tu.
  3. Mata kail td plak, sangkut kat peha katak tu...pastu tarik kaki katak tu lurus2....mata kail tu jgn tembus...klu x, memang sangkut la kat rumput....make sure hujung mata kail tu kat dalam peha katak...

X faham?? Aku pun susah nak explain...huhu korang tgk la gambar katak tu lepas kena pasang mata kail...pastu try kat umah...







Klu guna umpan katak ni kena la casting...tarik katak tu kat atas permukaan air...jgn cepat sgt dan jgn slow sgt....klu boleh tarik kat tepi2 rumput sbb haruan ni memang suka menyambar dari celah2 rumput...try la...memang syok klu umpan dah kena sambar...hehe












Pagi tu aku mancing skejap je...sbb aku dah lapar sgt, aku x sempat nak sarapan....dah terbayang nasi lemak, sambal tumis udang mak aku masak kat umah....huhu mane leh tahan beb...



Trip di sambung pancing udang galah lak


Habis je melantak aku trus siap2 pancing....huhu...layan pancing udang kat Kuala Selangor lak..time air mati ni memang best mancing...Aku call adik aku..dia trus siap2kan sampan...sbbkan trip kali ni huru hara....pakai bantai je, so, umpan pun x sempat nak gi beli...slalunya umpan nak mancing udang galah ni umpun2, cacing, isi ikan, anak udang, dll.


So, kitorang terpaksa la tangguk anak2 udang buat umpan sbb umpan lain x sempat beli...



Adik aku dayung lah dayung



Tangguk anak2 udang

Menuju ke lubuk





Trip ni terpaksa habis awal...tgh syok layan udang ni umpan habis lak...huhu..xpe,yg penting enjoy..balik trus goreng udang galah ni..memang sedap...

9 comments:

  1. Sedap woo....buat udang goreng kunyit...slurrpp! hehe

    ReplyDelete
  2. cita2 nak jadi nelayan tp x reti berenang...huhu

    ReplyDelete
  3. Jerry pegang katakkkk....tidak...!!!

    ReplyDelete
  4. hehe..sy pun geli gak kak...buat2 berani je ni...mancing punya pasal terpaksa beranikan diri...

    ReplyDelete
  5. sian katak tu...cam dah kene sula!!!~ ekekekeke....
    6-6'

    ReplyDelete
  6. huhu..dah nasib katak tu...nak buat camne...

    ReplyDelete